prva strana

Ponedeljak, 6. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2005 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Mi i oni

Branko Vićentijević

Smenilo načelnika

– Načelnika Kolubarskog okruga, Radomira Stevanovića ipak smenilo u Beogradu, u stranačkoj centrali DSS. Vlada Srbije sa sve Vojom Koštunicom to posle, jednog četvrtka, aminovala, pa načelnik „neobavešten kao i stranka kojoj pripada” tek sa vladinog sajta (www.srbija.sr.gov.yu) saznao za ono što je već „slutio da mu se sprema”. Njegovi partijski neistomišljenici iz Opštinskog odbora DSS u Valjevu, doduše, nisu baš sigurni da im je upalilo „devetomesečno kmečanje u Beogradu” i da je načelnik zbog toga smenjen, mada ne spore da sa Stevanovićem nisu imali problema kao sa državnim činovnikom, nego u gledanjima na način rada i organizovanja stranke. Tek, načelnikovanje zapalo Gorana Lučića, kako smo i nagovestili, pa ostaje da se vidi da li će, kada i kako, po jednima „perspektivni i već dokazani” junoša, a po drugima „tek sitan aparatčik”, smeti da u Okružno načelstvo udomi kandidata DSS za gradonačelnika Valjeva, Zorana Gavrilovića, smenjenog direktora Doma omladine i „svetskog putnika sa pasošem u džepu”.

Stevanovićevom smenom se, baš načisto, iznenadio i valjevski gradonačelnik, pa g. Raši ponudio savetničko mesto. Ovaj, pak, ima plaćeno „porodiljsko” od šest meseci, pa još razmišlja i meri argumente „za i protiv”. Dakako, nije on gori od Dragana Stojanovića Ćele iz SRS, koji je iz Valjevske pivare prešao „na stalni rad u Opštinu”, ali ne bi voleo ni da se shvati kako je posle smene postao „novosrbijanac”.

Ako Stevanović s razlogom ima dilema, valjevski radikali „zaposedaju teritoriju”. Sada su im se „za pomoć obratili” zaposleni u Zavodu za zaštitu zdravlja u Valjevu, institucije koju je osnovao JUL za vakta Peđe Savića. Posle oktobarskih promena 2000. nisu kao direktori valjali ni Verica Živković, dr Zoran Burmazović, a sada ni dr Zoran Sobek. U Valjevu bio ministar dr Tomica Milosavljević, posetio Zavod i rekao šta je imao da kaže. U kućnim posetama kod zaposlenih, međutim, biva zbog „tražene pomoći”, viđani su istaknuti radikalski kadrovici, Petar Dobrivojević – Pera Biomiks, inače direktor novoosnovane Opštinske stambene agencije (OSA), i Dragan Knežević.